В Париж я наричат московската Венера, благородниците са в краката й, а тя ги върти на пръста си. на комар пропилява цялото си състояние. Влюбеният в нея магьосник Граф Сен-Жермен й разкрива тайната на трите печеливши карти – тройка, седморка и туз.

Красавицата си връща загубеното. Истина или измислица, тази история провокира гения Пушкин да напише мистична история с трагичен край – любовта на младия офицер Герман и девойката Лиза, оживяла в неговата „Дама пика“, завършва със смъртта на героите.

Геният Пьотр Илич Чайковски завършва музиката на операта „Дама пика“ във Флоренция само за 44 дни. Либретото е на брат му Модест Чайковски. Премиерата на „Дама пика“ е на 19 декември 1890 г. в Петербург. 

У нас творбата се играе за първи път в Софийската опера през март 1926 г. под палката на диригента Юрий Померанцев. След дълго отсъствие от афиша на първия ни оперен театър, „Дама пика“ се завърна под режисурата на Вера Петрова през 2022 г. Очаквано премиерата и последващите представления напълниха залата на Софийската опера.

В ефектната роля на Графинята блести мецосопраното Гергана Русекова – твърде млада за тежкия персонаж, но убедителна и ярка подобно на брилянтните си превъплъщения като Кармен, Амнерис, циганката в „Янините девет братя“. 

В „Дама пика“ в Софийската опера през 70-те в ролята на Графинята блести световната звезда Илка Попова, която е племенница на един от основателите на операта – Петко Наумов. Минава под венчило с легендарния цигулар Саша Попов, но по-късно се разделят. Графинята е последната й роля на оперната сцена. Звездата си отива от този свят на 30.05.1979 г. в София.

В историята откриваме още една забележителна Графиня от „Дама пика“ – певицата Ана Тодорова. В Софийската опера поема централния мецосопранов репертоар. Става професор в Музикалната академия. Напуска този свят през 1972 г. 

Диана Герганова е майсторка на малките роли. Големите диригенти я предпочитат за спектаклите си. В „Дама пика“ си партнира със звездите от златното оперно поколение Катя Спиридонова и Цветана Табакова.

Таня Цокова става една от най-успешните и ценени певици в Софийската опера. За нейната Графиня музикалната критичка Розалия Бикс пише ласкави думи. Тя е майка на режисьора Орфей Цоков, чието дело е тв поредицата „Синята лампа“.

Следващата звезда изпълнила Графинята на „Дама пика“ е Райна Стоянова. Тя е солистка в театъра 25 години и изпълнява малки и големи роли. 

Артистките, превъплътили се в сложния образ, създаден от Пушкин и Чайковски, са все красиви жени. За режисьорите е трудно да ги състарят, за да ги впишат в мистичната драматургия на „Дама пика“. Това се отнася и за Констанца Кирова, за която и до днес се носят легенди. Приживе тя казва, че за нея ролята е била предизвикателство, защото артистичната й кариера започва първо в драмата, а след това – в операта.
Източник: Уикенд

Най-красивите артистки играят старата графиня на Чайковски

Най-красивите артистки играят старата графиня на Чайковски - Снимка 2

Най-красивите артистки играят старата графиня на Чайковски - Снимка 3

Най-красивите артистки играят старата графиня на Чайковски - Снимка 4

Най-красивите артистки играят старата графиня на Чайковски - Снимка 5