Преди около 50 000 години човекът започва да мисли и да се изразява в символи, гласи официалното мнение по темата.

 

Откритията през последния четвърт век в пещерата Козарника в скалите между Димово и Белоградчик, не само оспорват, а категорично отричат това становище. Откритият там човешки зъб и изключително правилните черти и резки върху кости доказват, че мислещото човешко същество е на най-малко 1.4 млн. години.

 

Люлката на съзнателния живот е някъде между Белоградчик и Димово

От 1996 г. се извършват разкопки в пещерата от смесения екип Николай Сираков и Жан-Люк Гуадели. Те разкриват къснопалеолитна култура от 37-34 хилядолетие пр.н.е. пещерата е обитавана поне 8 хил. години пр.н.е., но от най-голямо значение са най-долните пластове, датирани отпреди 1.4 млн. години. Именно там е открит зъбът от изправения човек (Homo erectus) – най-старото сведение за присъствие на хора в Европа.   

 

Страстният изследовател на Белоградчишките скали Кирил Кирилов изтъква, че хората преди 1.4 млн. години, са били твърде различни – разбирали са се отлично и без думи, тъй като са владеели телепатията и са имали различно отношение към живота и света.

Били са много по-близо до природата и са живеели в пълна хармония с нея.

 

Първите пристигнали хора в Козарника, в района на Белоградчик преди 1.4 до 1.6 млн. години изведнъж започват да изобразяват групи от успоредни резки и зигзаги, основани на някакво съвсем различно мислене.

 

Откритите издълбани и назъбени парчета кост в Козарника навеждат учените към заключението, че първите обитатели на пещерата са можели да изразяват чрез скулптури абстрактни понятия, а за броене най-често са използвали метода на резките.

Въпреки споровете за момента учените все още имат разногласия за това как древните хора са изразявали абстрактни понятия.

 

В света към момента все още е водещо мнението, че човечеството се е зародило в Източна и Централна Африка. Преди 1.7 млн. години прачовеците започнали да се разселват през Мала Азия в Кавказ и Южна Азия. Откритията в Козарника доказват, че разклонение от тези групи е тръгнало на североизток и е минало през Балканите, откъдето постепенно е заселило цяла Европа, ако изобщо тази теория за произхода е вярна.

Източник: Уикенд