Мнозина си мислят, че Тодор Живков е вкарал дъщеря си Людмила Живкова в БКП, но грешат.

Поръчител за партийното й членство през 1967 г. станал поетът Владимир Башев. По соца неговото име носеше 119-о училище в столичния квартал Изток, а също и книжарница до хотел „Плиска“ през 90-те школото бе прекръстено, а книжният магазин се превърна в аптека.

Башев бил категоричен, че другарката Людмила Живкова ще укрепне като пълноценен млад комунист в задружното семейство на партийната организация. Според него тя разполагала с всички необходими качества и затова я препоръчал да бъде приета като член на БКП.

Само няколко дни по-късно – на 19 ноември 1967 г., Башев загива в катастрофа на „Цариградско шосе“. От това нещастие ни делят 55 години. 
За Владимир Башев, Тодор Живков неведнъж казвал, че му е любим поет. 

Любопитно е, че ПТП-то на Башев било предсказано от астролог. Той разкрил, че го очаква премеждие. Астрологът предупредил съпругата на Башев – Вера Ганчева, че го очаква катастрофа. Прибирайки се вкъщи, преводачката на Пипи Дългото Чорапче и сестра на неподражаемата режисьорка Васа Ганчева – Вера, предупреждава съпруга си за предсказанията на астролога Максим и го предупреждава – никакви коли повече.

Той обаче не взел предупреждението под внимание и няколко дни по-късно се отправил към майка си с лъснатия до блясък Москвич.
Възрастната жена била поканила сина си и снаха си на обяд и дори им заръчала да не закъсняват.

Докато Башев шофирал автомобила си по бул. „Ленин“ – днес „Цариградско шосе“, Вера вижда, че срещу тях се носи автобус, след което губи съзнание. Когато дошла на себе си в „Пирогов“, съпругът й вече не бил между живите.

Същият този астролог след време предсказал и кончината на червената принцеса Людмила Живкова от 70-те, както и смъртта й през 1981 г. 
Преживяното ПТП през 1973 г. променило до неузнаваемост първата дама на Републиката. Именно след него Людмила залитнала по мистични учения като Агни йога и минала под влиянието на шамани, махатми и врачки.

След кошмарния инцидент, Людмила Живкова споделила пред Богомил Райнов, че изглежда е нужно да си разбиеш главата в някоя катастрофа, за да ти дойде умът.
В момента на сблъсъка, Людмила четяла нещо и така и не разбрала какво се случва. Лоша шега й изиграл фактът, че била без предпазен колан и заради това главата й се забила в предното стъкло. В резултат на удара получила мозъчни кръвоизливи и сътресения. Следващите дни се лутала между живота и смъртта.

Лекарите се чудели дали да отворят черепа й или да се мъчат да я лекуват без операция. В крайна сметка заложили на второто и лечението й продължило около два месеца. Едва в началото на февруари, Людмила се върнала на работа, но била омаломощена, а по главата й останали белези от тежката катастрофа. Резките по челото й били премахнати през 1974 г. в Париж след серия пластични операции. 

Ако се съди по реакцията на Ванга след катастрофата, на Людмила Живкова й е било писано да умре още на 12 ноември 1973 г. – денят на катастрофата. Тя обаче направила предсказание, че Людмила няма да умре от раните на главата си, но трябва да се обърне внимание на вътрешните й органи. В корема й имало спукан бъбрек, който пускал отрова в тялото. Точно това установили по-късно и медиците. 
Източник: Уикенд
 

Любимият поет на Тодор Живков издъхва в адска катастрофа

Любимият поет на Тодор Живков издъхва в адска катастрофа - Снимка 2