На 29.02.1912 г. бива сключен таен договор между България и Сърбия (без знанието на Народното събрание) за подялба на Македония.

 

Преди това бива направена съответната промяна в Конституцията, позволяваща на цар Фердинанд да подпише този договор без знанието на правителството и Народното събрание. Той слага подписа си срещу 3 милиона златни франка от Русия, които са оформени уж като личен заем за българския владетел.

 

В последвалите Балканска, Междусъюзническа и Първа световна война, България претърпява две национални катастрофи. Части от територията й отиват при съседите, но малко преди убийствения Ньойски договор през 1918 г. в Народното събрание видинският депутат Никола Харлаков разкрива тайните машинации на царя, който е изгонен от България на 3.10.1918 г.

 

Депутатът достига до теми машинации по официален път. След революция в Русия от декември 1917 до февруари 1918 г., по нареждане на Владимир Ленин са публикувани 74 документа от Архива на бившето Министерство на външните работи на Руската империя. Сред тях са и документите, свързани с българската история и по-точно с тайните договори на България с Руската империя, както и със Сърбия.

 

Именно от публикуваните документи, с които Харлаков запознава колегите си, става ясно, че руско-българските тайни договори, сключени от Фердинандовата дипломация, са тясно свързани с огромния тримилионен подкуп, който монархът получава.

Според редица анализатори тези договори могат да бъдат разглеждани като отказ от национален суверенитет и като документите, в които българските интереси, са напълно пренебрегнати. И това срещу 3 млн. златни франка за Фердинанд.

 

Когато научил, че тайните му машинации, са били разкрити в народното събрание, монархът полудял. Нито един от депутатите или министрите в НС нямал смелостта да се застъпи за своя господар. В същото това заседание бившият министър Тодор Тодоров бил заставен да потвърди факта за водените от него преговори. Мълвата за подкупа на Фердинанд бързо се разнася из столицата и провинцията, а в двореца настанала грозна суматоха и буря. Никой не можел да се доближи до освирепелия рушветчия, без да бъде малтретиран.

 

Историци разкриват, че Фердинанд не връща нищо от заема, взет от руския император, което е категорично доказателство, че са чиста проба подкуп, с който Русия държала вързан в ръцете си Фердинанд в продължение на целия 25-годишен период.

 

В тази връзка проф. Георги Марков пише, че Февруарската революция през 1917 г. е съборила династията на Романови. Болшевиките обнародвали в края на 1917 г. документи от тайния архив на императора и в Берлин смръщили носове, тъй като били дали повече злато.

 

Този заем за родината ни, за Русия означавал Балканска война или както отбелязва Цончо Бояджиев: „ На 2 септември Фердинанд получава от руското правителство 3 млн. златни франка, а на 17 септември 1912 г., България и Сърбия обявяват обща мобилизация за всички свои въоръжени сили за война срещу Турция, която се обявява на 5 октомври. С една реч, след получаването на златото веднага се туря в действие сръбско-*българската Военна конвенция и съюзния договор за дележа на Македония и разработване на турското наследство“.

Източник: Уикенд

Фердинанд приема разделянето на Македония срещу подкуп от Русия