Този месец се навършват три десетилетия от ковчината на една от емблемите на БКП – Цола Драгойчева.

 

За момента Корнелия Нинова и БСП не планират нищо по повод „тъжната“ годишнина, но не е изключено Елеонора Митрофанова, Николай Малинов, Копейкин и „Възраждане“ да почетат с помен легендарната комунистка.

Та нали приживе тя бе яростна привърженичка на идеята България да стане 16-а република под управлението на Кремъл.

 

БСП изглежда ще отсвири тъжната годишнина от кончината на видната комунистка Цола Драгойчева

Цола живее до 94-годишна възраст, но още на 90-годишния й юбилей по върховете в БКП започват да умуват как да увековечат името й. Така възниква идеята да бъде наречена улица на нейно име. Тя обаче категорично я отхвърля и подчертава, че когато улицата е мръсна и с дупки, шофьорите ще ругаят нея.

 

Тя умира на 25 май 1993 г., но за всеобща изненада в нашата преса излиза само едно казионно некрологче. В руските вестници пък не е публикувана и дума за покойната, нищо че посвещава голяма част от живота си на българо-съветската дружба.

 

Столичния апартамент, в който живели Цола Драгойчева и синът й – известният кардиолог проф. Чавдар Драгойчев, някога принадлежал на принц Кирил – братът на цар Борис Трети.

Той бил осъден от Народния съд и на 1 февруари 1945 г. – убит. Цола Драгойчева взела дейно участие в организирането на екзекуцията.

 

Няколко дни след разстрела тя била посетена от немския журналист Волфганг Бретхолц, който останал втрещен от наглостта на видната комунистка.

Пред него тя заявява с явно задоволство в гласа си: „Никога през живота си не съм спала така блажено, както в утрото след изпълнението на присъдата, след като заглъхна и последният изстрел!“. Затова никой днес не бива да се изненадва от факта, че през ХХ век на Запад наричали коравосърдечната другарка от Бяла Слатина със страховитото прозвище Лейди Сталин.

 

В спомените си Бретхолц описва Цола като недодялана, нечистоплътна жена на около 50. Лошо мнение за нея имал и брат й Христо Нинчев. Пред покойния лидер на БКП Владимир Спасов, той веднъж се изпуснал, че сестра му е простачка и развратница, чийто син не знае баща си. и действително, така и не стана ясно кой точно е бащата на Чавдар Драгойчев.

 

Френският писател антифашист Анри Барбюс разказал навремето, че Цола му доверила как била изнасилена в полицията след арест, в резултат на което заченала. Упорит слух пък спрягаше като баща на сина й някакъв надзирател в затвора, когото Цола прелъстила, за да забременее и да се спаси от разстрел, тъй като вече имала издадена смъртна присъда.

 

Според трета версия бащата на сина й е Неделчо Манев от Разградско, с когото Цола била интимна, но го заподозряла в предателство и затова отказала да го признае за родител на сина й. Веднъж дори публично го зашлевила, защото смятала, че е изпортил нелегална акция на комунистите пред тогавашната власт.

Източник: Уикенд