Легендарният футболист на Манчестър Юнайтед и Северна Ирландия Джордж Бест остава в историята със знаменитата си реплика: „Похарчих много пари за алкохол, жени и бързи коли. Останалите ги пилях…“.

Всички го наричат Петият от „Бийтълс“. Бест се явява една от изключително скандалните фигури в най-популярната игра. Известен пияница и женкар, умира на 59 години, след като черният му дроб е скапан от алкохола. 

Малцина вероятно помнят, че този забележителен играч е гастролирал и в София, макар и преди цели 50 години. Двубоят България-Северна Ирландия от 18 октомври 1972 г. се запомня не само с великолепната ни победа с 3:0, а и с червения картон на футболната знаменитост.
Голямото сражение се случва на стадион „Васил Левски“.

В началото на 70-те години футболна България съвсем се е омърлушила. След провала на световното първенство в Мексико идва прочутата статия на Тодор Живков за недъзите на футбола ни. От чистката във федерацията и националния отбор пострадват ред треньори, играчи и чиновници.

За нов шеф на централата е назначен Данаил Николов, преподавател в партийната школа АОНСУ към ЦК на БКП и бивш началник на леката атлетика. За поста го посочва лично могъщия член на Политбюро – Борис Велчев.
Съставът на страната ни обаче не прокопсва пред първите две години от мандата му. Проваляме се и в квалификациите за Европейското първенство, след това идва и крахът в кампанията за участие на олимпийските игри в Мюнхен 1972 г.

Сменят се играчи, а междувременно идва и тежкият удар с гибелта на Георги Аспарухов – Гунди и Никола Котков.
През лятото на същата година селекционер на националния отбор става Христо Младенов, току-що извел „Берое“ до бронзовите медали в А група. На него е поставена задачата да ни класира на световното в Западна Германия. 

Според програмата първият двубой на България е със Северна Ирландия. Дотогава страната ни още няма победа срещу представители на Острова. 
Води ги играещият мениджър Тери Нийл. Именно негов е голът, вкаран няколко месеца по-рано за голямата победа срещу Англия с 1:0 срещу „Уембли“.

И до днес Джордж Бесте определян от британцита като най-великият, носел екипа на Северна Ирландия. Превърналият се в любимец на жените вече е прекарал през кревата си стотици жени, в това число и Мис Великобритания – Керълайн Мур.
Пристигането му у нас се приема като идването на някаква извънземна цивилизация. 

И докато чуждите футболисти се наслаждават на всевъзможни екстри в хотела, Христо Младенов крои боен план – Христо Бонев и Божил Колев трябва да вършеят навсякъде. 
След по-малко от 20 минути от началото на мача, съдията Шуленбург ни прави хубав армаган – дузпа, тъй като уж имало нарушение на Тери Нийл срещу Колев. 

Дузпата се бие от капитана Бонев и резултатът вече е 1:0, а цялата публика е на крака. До края на първото полувреме ирландците устискват без нов гол. Вторият гол е на Божил Колев и резултатът става 2:0.

Пет минути преди края на мача се случва най-куриозната ситуация. Бонев решава да довърши окончателно Бест, но този път с един от гаднярските си номера. Издебва момент след неуспешна атака на нашите топката вече е навътре в игрището. Бонев и Бест обаче все още са в наказателното поле. 
Нашенецът успява по някакъв начин да провокира Бест. Според мълвата е заврял пръст в задника му, Бест го удря и Бонев пада като боксьор в нокаут. Съдията спира мача, отсъжда червен картон на Бест, а след това и нова дузпа, бита от Бонев и така мачът завършва 3:0 за България.
Източник: Уикенд 
 

Бонев изкарал червен картон на Джордж Бест с бъркане отзад