За областите Монтана, Ловеч, Враца, Велико Търново и Габрово синоптиците обявиха червен код. За останалата част от страната е в сила жълт предупредителен код. Очаква се силен и бурен вятър.

С оранжев код са София, София – област, Кърджали, Търговище, Хасково и Разград. Прогнозата е за потенциална възможност за поява на силен вятър.

Въпреки пролетното време днес не малка част от страната, времето се очаква да се промени тази нощ, като ще навлязат облаци, а също така и ще има превалявания. Температурите ще започнат да спадат от утре, но все още се задържат над средните за месеца.

Най-обилни валежи ще има в Южна и Западна България. Възможно е да има и гръмотевици или кратки бури. Очаква се през предстоящата седмица температурите плавно да намалеят и да бъде облачно.

Уикендът в планините също ще е много ветровита, като на моменти ще има бурни пориви на вятъра. Облачността също ще е значителна и ще има валежи. В по-ниските места те ще са от дъжд, но над 2000 метра надморска височина се очаква и снеговалеж. Условията няма да са подходящи за туризъм, поради ураганен вятър и нестабилно време. Планинските спасители предупреждават да тръгвате подготвени за планините и да не се излиза от обозначените места.

Източник: blitz.bg

Вижте какво връхлита България в следващите дни: Страшно е