Доклад на румънския инспекторат за извънредни ситуации към вътрешното им министерство (IGSU) сочи, че в сеизмично активния регион Вранча е възможно да се случи земетресение, което да е с доста сериозна сила – магнитуд от 8.1 по Рихтер.

Експертите са на мнение, че то може да се получи на голяма дълбочина, което за съжаление ще причини повече щети и жертви от това в Турция. Според тях то ще причини и щети в много по-голям район от епицентралнатата си зона – Вранча и Бузъу в радиус от над 200, а дори и 300 километра.

Изчислили са, че енергията на земетресение от 8-ма степен по Рихтер се равнява на взрив от 1200 атомни бомби, каквито са използвани над Хирошима. Ако наистина се стигне до природно бедствие от този размер, то се очаква загиналите и тежко ранените да са почти 50 000 души.

Вранча се намира между Моеската, Източноевропейската и Вътрешноалпийската подплоча, което го прави доста сеизмично активен регион.

В България този регион се свързва със сериозното земетресение от 1977-ма година, когато над 100 българи от Свищов загиват, а ранените в северна България са стотици. То е 7.2-ра степен по Рихтер, а в Румъния загиналите са повече от 1500 човека. То е усетено в цяла България.

Източник: lupa.bg

Румъния: Има опасност от 8,1 по Рихтер във Вранча, щетите ще са по-големи от тези в Турция