Както на Рождество, така и посрещането на новата година има своите традиции. Днес също се смята, че е от значение всичко на трапезата – символиката е, че каквото има на масата, такава ще бъде и идната година. Българите стягат пищно угощение с повече блюда, като по този начин се вярва, че годината ще бъде плодородна за земите и животните и здрава за семейството.

В различните краища на страната има различни обичаи за основното ястие, като мненията са разделени основно на две – едни смятат, че трябва да има птиче ястие, а други твърдят, че по този начин късметът ще излети. Същото няма единно разбиране и за свинското месо – според някои то трябва да присъства на трапезата, а други са уверени, че това е на лош късмет, защото животното рие земята.

Традицията повелява на масата отново да присъстват жито, ядки и сушени плодове, както на Бъдни вечер.

Разбира се Нова година не може да се посрещне без баницата с късмети, която носи радост на малчуганите, а и на големите. Едно от парчетата се оставя за Света Богородица.

Днес имен празнуват дамите, които носят името Мелания. Празникът почита Св. Мелания, която е известна с това, че на 20-годишна възраст раздава цялото си имане на бедните.

Източник: blitz.bg

Посрещаме Нова година, вижте традициите и кой има имен ден днес