Комбинирането на различни цветове в интериора е чудесен начин да направите дома си по-интересен, стилен и пълен с живот. В някои случаи постигането на правилен баланс се оказва предизвикателство, тъй като сблъскването на нееднородни багри би могло да развали цялостната визия. Със съдействието на специалистите от магазин Домко, в тази статия ще откриете някои полезни съвети и трикове за правилно комбиниране на цветове в интериора.

Как да съчетаем различни цветове в интериора?

 

На коя цветова схема да се спрем?

 

Преди да започнете да комбинирате, е важно да имате предвид какво искате да постигнете. Цветовата схема е съвкупност от цветове, които се съчетават добре и създават хармонична визия. Отделете време на това, независимо дали ще си помогнете с мостри, или със снимки. Създайте ясна визия на крайното усещане, което искате да постигнете. Можете да изберете монохромна цветова схема, която включва употребата на различни нюанси на даден цвят, или пък допълваща се – с цветове, които са противоположни един на друг на цветното колело. Аналоговите цветови схеми, при които се използват цветове, съседни един на друг, също са популярен избор.

 

Коя фокусна точка да изберем?

 

При комбинирането на цветове, за да постигнете по-добър резултат, е необходимо да имате фокусна точка, която да бъде опорната позиция и връзката между всички елементи. Това може да е мебел, стена или дори произведение на изкуството. След като изберете фокусна точка, можете да използвате различни нюанси, които я допълват, в цялата стая. Ако имате син диван, е добра идея да използвате и други оттенъци на синьото за завесите, килимите и декоративните възглавници.

 

Как да разнообразим процеса на декорация на интериора?

 

Не е задължително да се спирате само на една идея. Най-сладкото вдъхновение идва точно тогава, когато до лакти сте затънали в изпълнението на задачата. Скачайте смело в идеята и бъдете убедени, че добрите хрумвания ще дойдат в процеса. Ако все пак сте назад с идеите, ето няколко:

  • смесвайте и съчетавайте текстури – комбинирането на различни багри в интериора не се отнася само до боите и тапетите и помага за постигането на уникална и интересна визия. Изборът на релефни тапети, плюшен килим и кадифен диван, е подходящ за луксозна и уютна атмосфера. Такъв тип съчетание е чудесен вариант да добавите дълбочина и да постигнете интересен вид на интериора на дома ви;

  • използвайте фототапети – като говорим за текстури, няма как да не стане въпрос за този чудесен начин да добавите акцент към стените си. Те се предлагат в различни шарки – от природни сцени до градски пейзажи. Могат да се използват за създаване на фокусна точка или за да предадат усещане за индивидуалност и разчупена стилистика;

  • вдъхнете живот и значение на малките акценти – обърнете специално внимание на декоративните възглавници, завесите и покривалата за легла, тъй като те са лесен начин да добавите допълнителен щрих и да направите стаята по свой вкус. Предлагат се в различни багри, шарки и материи и могат да се използват за допълване на съществуващата цветова гама или за добавяне на допълнителен акцент. По този начин може да освежите стаята, без да се налага да правите грандиозни промени.

 

Как да изберете най-изгодното?

 

Когато дойде моментът да се спрете на нещо конкретно, пазаруването онлайн е прекрасен начин да намерите най-доброто. Не само заради факта, че в онлайн магазините често ще намерите артикули на добри цени, но и заради това, че имате удобството да разгледате всичко през вашето мобилно устройство. Имате опцията да проверите как ще стои избраният цвят на отредения му интериор и дали ще се съчетае добре с останалите шарки. Предимството да закупите артикулите онлайн ви дава възможност да се потопите в безкрайна гама от продукти, между които да избирате. Така можете да бъдете сигурни, че все някъде ще откриете точно тази частица от пъзела, която ви е нужна, за да създадете мечтания интериор.