Когато получава званието „Народен артист“, актрисата Мария Стефанова е на 42, и на 55, когато е изпратена в пенсия, но не по нейно желание.

 

През 1993 г., тя се разделя с Имперската трупа по настояване на тогавашния й ръководител Васил Стефанов. Четвърт век по-късно, отново се връща на най-престижната сцена, за да припомни на публиката на какво е способна.

 

През последните години славната актриса се подвизава в спектакли на Народния театър и „Армията“. На 83 години тя играе ролите си с патерица и прекарва повечето си време седнала, тъй като е със счупен прешлен, който й създава ужасни болки в кръста. Подкрепяше се на сцената и на канадка на 27 март, когато на тържествена церемония й бе връчена наградата „Икар“.

 

Актрисата Мария Стефанова: Ако зависи само от мен, ще играя и на 100 години

Не крие, че е доволна и щастлива, че е получила най-сладката награда, която е от колеги. Споделя, че през целия си живот е изпитвала респект към театъра. Отличието вече е намерило специално място в дома й. До ден днешен пази и първата си награда, която получила в Пловдив.

 

Към днешна дата играе в четири представления в Народния театър. Освен това е и гост актьор в „Армията“.

Категорично отказва да обсъжда случващото се в Народния театър, който определя като свой втори дом. Надява се, че Александър Морфов и Васил Василев ще успеят да намерят верния път, който ще е най-добрия за Народния театър.

 

Макар да е сред най-възрастните действащи актьори у нас, Мария Стефанова твърди, че ако зависи само от нея ще играе до 100 години. Категорична е обаче, че не би практикувала професията си, ако някое от нужните качества за един актьор й куца.

 

Не би отказала да се снима във филм или сериал, но уточнява, че това до голяма степен зависи от проекта.

Като момент на най-голямо отчаяние в живота си определя този, в който съпругът й – художникът Христо Стефанов се разболял. Смъртта на житейския й партньор й нанесъл много тежък удар и все още не може да го прежали, тъй като той бил нейния гръбнак. Много често го сънува.

 

Често се чува с дъщеря си Елена и зет й, които живеят в Женева. Твърди, че дъщеря й вече е по-мъдра от нея и поради тази причина често се обръща към нея за съвети. Не се оплаква от размера на пенсията си, която към днешна дата е 820 лв. Само допреди няколко месеца обаче получавала 480 лв.

 

Възнамерява да отпразнува Великден подобаващо. Има достатъчно роднини, с които е в добри отношения. Освен това има и доста племенници не само от нейна, а и от страна на съпруга й. Не спазва великденските пости, но пък не й е присъщо да прекалява с храната.

 

Въпреки силните болки в кръста не възнамерява да се подлага отново на операция, тъй като не смее да рискува на тази възраст.

Източник: Уикенд