Шеф Петров изнесе цяла лекция от ползата на пра-българския зеленчук!
Скандалният шеф Петров сподели в мрежата каква е ползата да имаме в менюто си този продукт. И това е баклата, чиито ползи от консумацията й са наистина невероятни: [caption id="attachment_422730" align="alignright" width="298"] Шеф Петров разкри ползите от пра-български зеленчук[/caption] „БАКЛА-Ранният пра-български пролетен зеленчук! Вкусен „Ад“ или „Рай“ ? На вниманието на новите Вегани и Вегетарианци и други здравословни маниаци! Vicia Faba-Бакла е едно растение което сме култивирали в Южните ни Средиземноморски райони преди повече от 4000 години! В кулинарните ни традиции се разказва, че на балканите го предпочитаме в ранният му шушулков вариант, иначе е доста популярен и в по-късният му вариант на тъмни бобчета. По времето на Рим е разпространено в цяла южна Европа. Години наред това е вариво, което после се заменя от боба, въпреки че вкусът на боба е доста по-слаб. Много изпитват страх от този зеленчук, чиято слава е двупосочна. Има разкази които след консумацията на Бакла хора умират за няколко дни, дори и бебета които са сукали мляко от майка си която е яла Бакла. Учените са открили какво може да доведе до тези силно алергични реакции и откриват, че става въпрос за липсата на кръвния ензим глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа (G6PD). Дефектът се предава по майчина линия чрез Х-хромозомата и води до фатална хемолитична форма на анемия и то повече при мъжете. Другото интересно нещо за Баклата е, че след като около 15% от хората са застрашени от този зеленчук, а 10% от тях смъртоносно, той се е съхранил на трапезите им. Знаем, че велики учени като Питагор е забранил на всички да посягат на този зеленчук той остава на масите. Отново е куриозно, че хората които са най-застрашени сме ние и нашите тракийски племена които са по крайбрежието на средиземно море, а след това предадено и на сегашното население на Гърция, къде е тайната на култивирането му и отглеждането му от дедите ни??? Изведнъж след хиляди години излиза една много интересна подробност, а тя е, че Баклата е продукта който е помогнал на хората в борбата с Маларията, Точно липсата на G6PD и консумацията на Бакла е тази която установява контрол над маларийните паразитите и дори в най-голямата Чума, на нашите територии е минала и приемана като сегашния Грип. Скоро и някои учени доказаха, че този зеленчук развива химически съединения подобни на хининовите лекарства. Може би това е магията на природата у участието за баланс поддържайки равновесие на еволюционната везна. Но вървейки по пътя на тези древни култури завещани от дедите ни, за които пиша, както и вчера за Посевното Секирче, аз си мисля, че това са лекарства над които трябва да работим, те са около нас и са нашият лек. Защото истинските лекарства не са само билки и цветя, а истинска храна…. ДАЖЕ МНОГО ВКУСНА ХРАНА, КАТО БАКЛАТА. Все пак, консумирайте внимателно и ако сте чули за проблеми във фамилията ви, си направете кръвен тест, за наличието на ензима глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа (G6PD), ако липсва… прескочете Баклата… Тя е за вас само като лекарство и помнете, че сте останали жив, защото по времето на Чумата вашите предци са оцелели благодарение на нея!“, съветва шеф Петров.
Коментирай