Пристанищният бос Николай Филипов, сочен за касиер на скандалния бизнесмен Васил Божков, е разследван за нелегален износ на дървен материал към Гърция и Турция.

Репутацията на бургаския бизнесмен Николай Филипов е доста спорна. Преди две години той е арестуван и разследван като един от черните касиери на укриващия се в Дубай хазартен олигарх Васил Божков. Именно той стои начело и на незаконния дърводобив в Бургас и региона, издават запознати.

Организацията се ръководи от 51-годишния Филипов, който изнася ежедневно между 10 и 15 тира дървен материал от страната ни.
Според запознати печалбата от поголовната сеч в горите на Странджа възлиза на около 30 хиляди евро всеки ден.

Филипов дори е успял да заобиколи заповедта на земеделския министър Явор Гечев от 18 август, забраняваща износ на дървесина за чужбина за срок от три месеца като наскоро е вкарал от Турция скъпоструваща мелачка за дървен материал.
Той е инсталирал незаконно машината на пристанище Европа, намиращо се в някогашната бургаска корабостроителница.

Ежедневно там се разтоварват тонове дървен материал, който след като премине през мелачката се превръща в обработена дървесина. След това дървеният материал се товари отново на тировете и се изнася към Гърция и Турция.
Поне половината от обработваната дървесина идва от временните горски пунктове, продаващи дърва „само“ за огрев на цена от 30 лева за кубик и то само при наличието на електронен превозен билет.

Разбира се крими структурата на Филипов е намерила начин да заобиколи и този проблем като вероятно са платили подкупи на горски служители и висшестоящи кадри в ДЛС – Ропотамо.  
Запознати издават, че тази схема на Филипов работи ударно от около година. Само до момента предприемчивият касиер на Васил Божков е спечелил около 10 млн. евро от изсичането на горите и износа на дървен материал.

Срещу Николай Филипов и още няколко души бе стартирано разследване от МВР по сигнал на доскорошния директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев. Разследването обаче бе стопирано, след като кабинетът на Кирил Петков падна от власт.
Наскоро сигнал срещу Филипов е получен и от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, но до този момент не е стартирала операция срещу аферистите. 

51-годишният Николай Филипов е бивш инспектор от Бургаската митница. В средата на 90-те години той бива отстранен заради съмнения за корупция, а по-късно, заедно с Васил Божков придобива някогашната Бургаска корабостроителница и става собственик на първото частно морско пристанище в страната ни.

Той управлява десетки фирми и върти апетитен бизнес със скрап, занимава се и със земеделие, развива селски туризъм в районите на Странджа планина, където хората му секат горите поголовно и то с активното съдействие на горските.

Преди две години той бе арестуван през лятото с над 1,5 млн. лв. в брой при акция на Специализираната прокуратура. Тогава стана известно, че парите са били приготвени за финансиране на протестите срещу правителството на Бойко Борисов. Срещу пристанищния бос стартира разследване за пране на пари и данъчни престъпления, а от ДАНС и финансовото разузнаване блокираха почти 2 милиона долара, изпратени към турска банка през една от фирмите му – „КСР“ ЕАД.  

Смята се, че милионите е трябвало да стигнат до Васил Божков в Дубай чрез серия от траншове през чуждестранни банки.
След закриването на Специализираната прокуратура и съд обаче проблемите на Николай Филипов с властите изчезнаха. 
Неофициално се носи мълвата, че със санкция на доскорошния МВР шеф Бойко Рашков запорите му са били вдигнати.

Филипов е бивш съпруг на народния представител от „Атака“ Калина Крумова, която се разведе с него преди 5-6 години. 
Съвсем наскоро тя се омъжи за актьора Борислав Захариев - Боби Турбото, от когото чака дете.
Източник: Уикенд

Как дългата ръка на Васил Божков стигна и до незаконния дърводобив в Бургас?

Как дългата ръка на Васил Божков стигна и до незаконния дърводобив в Бургас? - Снимка 2