Али Фикрет Али, който е брат на популярния фолк изпълнител Тони Стораро, е сред разследваните от Европейската прокуратура за евентуална корупция и злоупотреба с европейски средства при ремонта на жълтите павета и реконструкцията и възстановяването на историческия център на София, разкрива източник от структурата на главния прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши.

 

Али Фикрет е попаднал в полезрението на Европейската прокуратура в качеството си на собственик и управител на пътно-строителното дружество „Алистрой груп".

Според твърденията, фирмата на брата на Тони Стораро е усвоила стотици хиляди левове като подизпълнител на пътно-строителните гиганти “ПСТ груп" и „Трейс груп холд", които през последните години прибраха общо 31 милиона лева за ремонтни дейности в центъра на столицата.

 

Разследват брата на Тони Стораро по аферата „Жълти павета“

Некачествените строителни ремонти предизвикаха шумна вълна от недоволство в София още преди година, а неотдавна градоначалникът Йорданка Фандъкова наложи глоба от 300 000 лева на „Трейс груп холд", след като работник на строителната фирма бе заснет да троши с чук керамично жълто паве, за да го напасне върху нагънатата като хармоника пътна настилка.

 

Ремонтът на столичните жълти павета е обект на разследване от страна на Европейката прокуратура. Според обвинителите на Лаура Кьовеши щетите от лошото управление на средствата, отпуснати от Столичната община по европейската програма "Региони в растеж", са за най-малко 6 милиона лева.

На 31 март, само дни преди парламентарните избори, представители на Европейската прокуратура и ГДБОП извършиха серия от обиски в рамките на разследване, носещо кодовото име „Пътят на жълтото паве".

 

Действията на Европрокуратурата предизвикаха гнева на Йорданка Фандъкова. Столичният градоначалник смята, че акцията е била проведена умишлено в навечерието на изборите, за да се очерни ГЕРБ. Иначе разследването на Европрокуратурата за злоупотреби с реставрацията на историческия център на София е стартирало през септември 2022 г.

Според запознати с разследването фирмите, ангажирани с некачествените ремонти - “ПСТ груп" и „Трейс груп холд", са надписвали фактури за бутафорни ремонти и са възлагали на други фирми – подизпълнители, строителни и ремонтни дейности, задържайки за себе си над 40% от реално усвоените суми.

 

Сред подизпълнителите на някои от обектите е дружеството „Алистрой груп", ръководено от брата на фолк певеца Тони Стораро. Засега разследващите от Европейската прокуратура не разкриват кои обекти в центъра на София са били ремонтирани от Али Фикрет Али. Смята се, че фирмата на брата на Тони Стораро е била наета като подизпълнител от „Трейс груп холд", без това да е отразено в документацията.

 

„Разследват се представени от изпълнителите на ремонта фалшиви документи с невярна информация, удостоверяващи, че работите са извършени в съответствие със спецификациите. От централата на Европейската прокуратура в Люксембург твърдят, че това е довело до неправомерни плащания на европейски средства", без обаче да разкриват повече корупционни детайли от аферата „Жълти павета”.

 

Припомняме, че първият договор за възстановяването на централната част на София бе сключен през 2018 г. със строителното дружество „ПСТ груп". Две години по-късно, когато вече са извършени редица плащания, договорът е прекратен по взаимно съгласие.

Като причина е посочено несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект. Въпреки това около 6 млн. лв. са били платени на изпълнителя без неустойки за просрочие.

 

След прекратяването на първия договор Столичната община подписва нов контракт с друг изпълнител „Трейс груп холд", при същите условия. Техническа експертиза, предоставена от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, обаче установи, че паветата са лошо положени и има и напукани. През септември м.г. от „Трейс груп холд" извършиха реконструкция на жълтите павета пред парламента и тогава последваха множество сигнали от неправителствени организации и граждани, че ремонтът е извършен изключително некачествено – паветата бяха наредени криво като някои от тях бяха счупени, а при други фугите бяха много по-големи отпреди.

 

Оказва се, че братът на Тони Стораро – Али Фикрет Али, е регистрирал фирмата „Алистрой груп" на 8 октомври 2019 г. с предмет на дейност „строителство на автомагистрали, пътища и самолетни писти". Строителното му дружество има страница в социалната мрежа „Инстаграм", където рекламира дейността си. На част от снимките в страницата на "Алистрой груп" родственикът на популярния фолк изпълнител позира с лъскавия си автопарк – лимузина "Ауди" А8 и поръчков джип „Ауди" RSQ8.

 

Запознат с разследването на Европейската прокуратура твърди, че Али не е главно действащо лице в аферата „Жълти павета", а е работил като подизпълнител на някои от обектите в центъра на София. Грубо казано – той е вършил черната работа, а други са усвоявали милионите, без да си мръднат пръста.

Източник: Уикенд, crimesbg.com