Нито една официално посещение не е направил Кирил Петков през шестте месеца, като премиер на България. Това показват данни от отговор на транспортния министър Николай Събев на въпрос на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Атанасова е поискала информация за осъществените полети със специално предназначение за периода 15 декември 2021 г. - 13 юни 2022 г. За това време Крил Петков е летял 19 пъти с правителствените "Еърбъс" и "Фалкон".

Бивши външни министри коментираха пред "Труд", че досега България не е имала министър-председател с подобен печален рекорд - за шест месеца да не е получил нито една покана за официално или държавно посещение.

Седем от полетите са до Брюксел за различни европейски форуми и срещи на върха, където Петков трябва да присъства като министър-председател на страна-членка на ЕС. Във всички воаяжи Петков е придружаван от началничката на кабинета си Лена Бориславова.

Изключение прави само едно пътуване - до Рим на 22 май. При това посещение в списъка на придружаващите лица е вписана съпругата на Петков - Линда. В справката за получени заявки за преминаване през правителствения ВИП е отбелязана промяна. Факт, който потвърждава публикациите за свалянето на Лена Бориславова от самолета и качването на Линда Петкова в него в последния момент.

Данните, предоставени от министър Събев показват, че Лена Бориславова е летяла с енергийния министър до Баку на 27 декември 2021 г. За това посещение не бе дадена информация на медиите, но дни преди това гръмна скандал за изнасяне на конфиденциални данни от Azerbaijan Gas Supply Company (AGSC) и ръководството на "Булгаргаз", подаде сигнал до ДАНС.

Още по-странно е присъствието на Лена Бориславова в полет до Сочи на 18 април, рамо да рамо с шефа на "Военно разузнаване" ген. Валентин Венев. Това е полетът, с който бяха прибрани моряците от блокирания в Мариупол кораб "Царевна".

Данните от транспортното министерство потвърждават пиар акцията на Кирил Петков във Варна. На 18 април той лети с фалкона от София до Варна, за да се снима като спасител с моряците.

Интересни са и полетите на Кирил Петков с хеликоптер с маршрути - София - Русе и Русе - Варна на 15 март, както и София-Свиленград-Пловдив на 1 април. Първият полет е свързан с проверка на пункт за бежанци, а вторият с инспекция на ГКПП "Капитан Андреево".

В справката е и скандалната вечеря в Солун на Кирил Петков и Лена Бориславова. Те са излетели за Гърция на 10 юни в 17.10 часа, а полетът им за връщане в София е на 11 юни в 8.30 часа.

Необяснимо е защо са избрали да летят с "Еърбъс"-а, който има над 100 места, а в самолета са били 4 души.

Източник: ПИК